Gids: Maak je hondenbrokken voedzamer.

6 TIPS OM HONDENBROKKEN VOEDZAMER TE MAKEN.

Een manier om de maaltijden van je hond te verbeteren is door verse voeding aan de brokken toe te voegen en ik vertel je enkele dingen die je kunt toevoegen om ze gezonder te maken. Tip nummer één zal je hond al gemakkelijk een bredere reeks aan voedingsstoffen geven.

1# Varieer het voedsel

Waarom zou je je hond niet elke dag hetzelfde voer geven?

Wel, ten eerste, hoe zou jij het vinden om elke dag van je leven ontbijtgranen te eten, voor elke maaltijd? Want dat is wat het eten van brokken is! Het is saai voor je hond om steeds hetzelfde voedsel te eten. Maar, veel belangrijker, je verbetert zijn dieet door hem meer afwisseling te geven.

Wissel zijn voedsel niet alleen af door verschillende brokjes of eiwitten van dezelfde fabrikant te kiezen. Dat zal hem niet genoeg afwisseling geven …

Roteer eiwitten en varieer met het merk

De meeste fabrikanten gebruiken dezelfde formule of vitaminepremix in elke lijn voer. Ze veranderen alleen het eiwit en misschien een paar andere ingrediënten. Dus, in plaats van verschillende formules van hetzelfde merk … probeer het merk voer dat je je hond geeft eens af te wisselen! Op die manier krijgt hij veel verschillende ingrediënten en formules.

Het afwisselen van merken verlaagt ook het risico op problemen met een teveel of een tekort aan vitaminen voor je hond. Honden zijn bijvoorbeeld ziek geworden van een teveel aan vitamine D in sommige hondenvoeders. De FDA heeft zelfs gewaarschuwd voor dit probleem … met het advies dat vitamine D vergiftiging nierfalen en zelfs de dood kan veroorzaken.

Je kunt het risico op een teveel aan voedingsstoffen of een tekort aan voedingsstoffen helpen verlagen. Wissel eiwitten af en voer een verscheidenheid aan merken om je hond een breder scala aan voedingsstoffen te geven.

Door je hond afwisseling te bieden, creëer je een sterkere darm. Je hond zal wennen aan veel verschillende voedingsmiddelen … zodat hij geen spijsverteringsproblemen krijgt van het afwisselen. En hij zal minder snel voedselovergevoeligheden ontwikkelen … die soms kunnen ontstaan door steeds hetzelfde voedsel te eten.

Als je hond gewend is steeds hetzelfde voedsel te eten, kun je beter geleidelijk met voedselwisselingen beginnen om buikpijn of losse ontlasting te voorkomen. Begin met wat van het nieuwe voedsel door het oude te mengen … en verhoog het nieuwe voedsel naarmate zijn spijsverteringsstelsel zich aanpast! Zijn lichaam zal snel aan de afwisseling gewend zijn.

Geef je hond vervolgens wat brokkenboosters door vers eten toe te voegen.

#2 Voeg vers eten toe aan brokken om goede darmbacteriën te bevorderen

Goed uitgebalanceerde darmbacteriën zijn van vitaal belang om de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond te ondersteunen. Je kunt de gezondheid van je hond verbeteren door brokkenboosters toe te voegen die zijn darmen helpen.

De darmen van je hond zijn de thuisbasis van ongeveer 90% van zijn immuunsysteem. Probiotica … de goede bacteriën die in het darmkanaal van je hond leven … helpen je hond te beschermen tegen chronische ziekte en aandoeningen door …

 • Het lichaam te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels.
 • Een barrière te vormen tegen kankerverwekkende toxines, geneesmiddelen, zware metalen en allergenen.
 • Het lichaam te helpen voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en ijzer op te nemen.
 • Ondersteunen van de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond.

 

Sommige brokken bevatten probiotische supplementen. Maar die zijn meestal niet effectief … omdat de levende bacteriën hoge verwerkingstemperaturen of langdurige opslag niet overleven.

Het is dus een goed idee om brokken op te peppen door er probiotische voedingsmiddelen aan toe te voegen, zoals gefermenteerde groenten. Gefermenteerd voedsel helpt vriendelijke bacteriën te bevorderen. Of je kunt een probiotisch supplement geven.

VOEG PREBIOTICA TOE

Nog beter is het om ook prebiotische voedingsmiddelen toe te voegen. Prebiotica zijn een soort oplosbare vezels of resistent zetmeel die de goede bacteriën in de darm voeden. Ze helpen de probiotica effectiever te maken. Enkele prebiotische verse voedingsmiddelen om aan hondenbrokken toe te voegen zijn …

 

 • Paddenstoelen (gekookte of hele paddenstoelen in poedervorm voor honden)
 • Knoflook
 • Groen van paardebloemen
 • Kliswortel

 

Je kunt zien of dat je brokken prebiotica bevatten … ze staan dan op een ingrediënten etiket met namen als fructooligosacchariden (FOS), cichoreiwortel, inuline, guargom of bietenpulp. Je kunt ook prebiotica supplementen kopen … of een supplement gebruiken dat zowel prebiotica als probiotica bevat.

#3 Hoe je hondenvoer aanvult om de spijsvertering te helpen

Heb je wel eens ananassap of marinade op vlees gedaan en het borrelen opgemerkt? Het principe achter marineren is dat bepaalde voedingsmiddelen andere verse voedingsmiddelen kunnen verteren (of afbreken). Dat zijn spijsverteringsenzymen aan het werk. De enzymen in vers voedsel kunnen het verteringsproces vergemakkelijken en je hond helpen meer voedingsstoffen op te nemen.

Sommige brokken kunnen toegevoegde enzymen hebben. Je kunt een enzym meestal herkennen aan woorden die op -ase eindigen op het ingrediëntenpaneel. Lipase breekt lipiden of vetten af. Amylase breekt zetmeel af. Protease breekt eiwitten af tot kleinere aminozuren. Dit zijn maar een paar van de vele enzymen. Maar deze enzymen kunnen verwerking bij hoge hitte niet overleven. Je kunt dus beter enzymen op een andere manier toevoegen.

 

VOEG VERSE GROENTEN TOE VOOR ENZYMEN

Een ding dat je kunt doen is wat verse groenten aan het voer van je hond toevoegen. Maar gooi niet zomaar wat rauwe wortels in zijn voerbak. Hier is waarom …

Herbivoren hebben een spijsverteringsenzym dat cellulase heet. Cellulase stelt een planteneter in staat cellulose af te breken … een bestanddeel van plantencelwanden. Dit helpt andere voedingsstoffen uit het plantaardige materiaal vrij te maken. Maar carnivoren zoals honden hebben geen cellulase. Dit verklaart waarom een brok rauwe wortel meestal in één stuk door je hond gaat!

Verse groenten aan brokken toevoegen is een geweldige manier om je hond wat levende enzymen te geven. Maar maak ze eerst verteerbaar door ze licht te stomen of te pureren.

Of, je kunt het nog gemakkelijker maken. Geef de brokken van je hond een boost door een supplement met spijsverteringsenzymen aan zijn voerbak toe te voegen. Je kunt verteringsenzymen in poedervorm toevoegen aan bewerkte brokken. Strooi het poeder over het voer voor het serveren.

#4 Voeg verse en volledig voedingsmiddelen toe

Veel brokkenfabrikanten beweren dat hun voer compleet en evenwichtig is … dus zeggen ze dat je niets aan hun voer moet toevoegen. Je conventionele dierenarts zal waarschijnlijk hetzelfde zeggen. Maar de waarheid is dat de in het lab gemaakte, synthetische vitaminen in de meeste hondenvoeders gewoon niet genoeg zijn om je hond te voeden.

WAAROM SYNTHETISCHE VITAMINEN VERMIJDEN?

Na verloop van tijd kunnen de celreceptoren van je hond verstopt raken door deze namaak vitaminen … en stoppen ze goed te werken. Een teveel aan synthetische vitaminen in het voer kan zelfs giftig zijn voor je hond.

Verse, uit volwaardig voedsel afkomstige vitaminen zijn complex. De cellen van het lichaam herkennen ze … dus gebruiken ze ze veel efficiënter dan synthetische. Maar als je hond synthetische vitaminen in zijn voedsel krijgt, kan dat zelfs de opname van gezonde, uit volwaardige voeding afkomstige vitaminen verminderen.

GEEFT VERS VOEDSEL

Door hele voedingsmiddelen toe te voegen die natuurlijke vitaminen en mineralen leveren, kan het lichaam van je hond kiezen wat het nodig heeft. Dus, om je hond te helpen extra, absorbeerbare nutriënten binnen te krijgen, zijn verse vruchten en groenten prima dingen om aan brokken toe te voegen.

Probeer wat gemixte of licht gekookte groenten en fruit aan de voerbak van je hond toe te voegen. Dit kan in twee behoeften voorzien: de behoefte aan enzymen (zoals ik eerder uitlegde) … en de behoefte aan volwaardige voedingsvitamines.

Veel hondeneigenaren voegen ook andere functionele voedingsmiddelen toe … zoals groenvoer, bessen, kruidenmengsels, paddenstoelencombinaties, tarwegras of gekiemde graanproducten. Deze kunnen een waardevolle voedingsstoffenboost geven die de immuniteit van je hond ondersteunt, de darmgezondheid bevordert … en zelfs kanker helpt afweren.

ORGAANVLEES

Orgaanvlees is voedsel met veel voedingsstoffen voor je hond. Het toevoegen van een breed scala aan vers orgaanvlees is een fantastische manier om je hond meer vitaminen, mineralen en aminozuren te geven. Maar het kan moeilijk zijn om organen te vinden die verder gaan dan lever of nier. En er zit beslist een “ieuw factor” aan die kneedbare rauwe organen. (Er is een reden waarom ze het “orgaanvlees” noemen.)

Als je geen ruime keuze aan vers of bevroren orgaanvlees kunt vinden, kun je orgaanvlees in poedervorm kopen. Het geven van kliersupplementen die verschillende orgaanvleessoorten bevatten kan de voeding van je hond een echte kick geven.

Deze voedingsmiddelen kunnen prebiotica, enzymen, volwaardige voedingsvitaminen en mineralen, en zelfs vetzuren leveren.

#5 Vul hondenbrokken aan met omega-3 vetzuren

De meeste brokjes bevatten geen gezonde vetten. Zelfs als ze op de ingrediëntenlijst staan … gaan ze verloren door verhitting en verwerking. In feite kan verwerking gehydrogeneerde of transvetten opleveren, die erg gevaarlijk kunnen zijn.

De meeste van planten afgeleide vetten leveren omega-6 en 9 vetzuren, die ontstekingsbevorderend zijn. Maar omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend. En er zitten niet genoeg omega-3 vetzuren in brokken. Met brokken gevoede honden moeten meer omega-3’s eten om een gezond anti-inflammatoir evenwicht te krijgen.

Niet verrassend is …. visolie waar de meeste mensen aan denken om omega-3 vetzuren te geven. Maar visolie is geen ideale keuze.

PROBLEMEN MET VISLOLIE 

Visolie is erg onstabiel en de kwaliteit ervan varieert enorm. En ranzige visolie is slechter om te eten dan helemaal geen visolie. Visolie die al in brokken zit is niet vers, dus kan het schadelijk zijn voor je hond. Je kunt dus het beste een brok zoeken waar geen visolie in zit en dan vlak voor het serveren een goed supplement met omega-3 vetzuren toevoegen.

Als je een nieuw flesje visolie opent en het ruikt sterk visachtig … breng het dan terug naar de winkel. Het is heel waarschijnlijk slecht gedistilleerd en al ranzig. Dus, als je visolie gebruikt … koop dan een product van hoge kwaliteit, bewaar het in de koelkast, en voeg het vers toe aan brokken onmiddellijk voor het serveren.

ANDERE NADELEN VAN VISOLIE ZIJN DAT…

 • Het bevat giftige stoffen
 • Het kan straling bevatten
 • De visolieproductie put de oceanen uit


Hier zijn dus wat betere manieren om hondenbrokken aan te vullen met omega-3 vetzuren.

GROENLIPMOSSELEN (OF OLIE)

De belangrijkste ontstekingsremmende omega-3 vetten die je hond nodig heeft zijn EPA (eicosapentaeenzuur), ETA (eicosatetraeenzuur) en DHA.En deze zijn beide in overvloed aanwezig in groenlipmosselolie.

Groenlipmosselolie is ook beter opneembaar dan visolie, dus je hond heeft er niet zo veel van nodig. En groenlipmosselen worden duurzaam gekweekt in ongerepte Nieuw-Zeelandse wateren. Ze zijn dus veiliger voor je hond … en andere oceaanwezens die van vis afhankelijk zijn om te overleven!

Of, als je je hond liever hele vissen geeft …

SARDINES OF ANDERE VETTE VIS

Vette vis zoals sardines of haring kan een prima manier zijn om je hond wat extra omega-3 vetten te geven. En vis in blik is prima voor dit doel. Koop vis met vel en bot, verpakt in water, niet in olie … en liefst zonder toegevoegd zout.

#6 Vermijd schadelijke brokkeningrediënten

Als je eender welk hondenvoer dan ook koopt, is het belangrijk dat je een etikettenlezer wordt! Als je dat eenmaal gedaan hebt, kan de lijst van ingrediënten op sommige voeders je verrassen. Laten we het eens hebben over enkele ingrediënten die je kunt vermijden.

Het is het beste een voer te kiezen dat vrij is van kunstmatige conserveringsmiddelen, maïs, tarwe, soja of kleurstoffen en peulvruchten.

KUNSTMATIGE CONSERVERINGSMIDDELEN

Je kunt kunstmatige conserveringsmiddelen herkennen aan de namen BHA, BHT of ethoxyquin. Er zijn berichten dat BHA en BHT kankerverwekkend zijn. Ethoxyquin, een conserveringsmiddel en bestrijdingsmiddel, kan bij ratten het nierweefsel beschadigen. Vermijd dus voedingsmiddelen met deze ingrediënten.

GMO GRANEN

Maïs, soja en tarwe zijn meestal genetisch gemodificeerde (GMO) gewassen. Een probleem met GMO granen is dat ze bespoten worden met bestrijdingsmiddelen zoals Roundup. Ze bevatten dus veel glyfosaat, dat volgens de WHO een “waarschijnlijk carcinogeen” is. En kanker is niet het enige risico. Glyfosaat is in verband gebracht met nier- en leverziekten, maag- en darmproblemen en toevallen.

PEULVRUCHTEN

Je zult ook peulvruchten (zoals erwten, linzen, bonen) willen vermijden. Deze worden vaak in brokken gebruikt als goedkope eiwitten. En ze zitten in “graanvrije” voeding als zetmeelrijke vervanger van granen.

Peulvruchten worden vlak voor de oogst met glyfosaat bespoten om ze te drogen … zodat ze nog meer giftige residuen bevatten dan granen. Peulvruchten zijn ook rijk aan lectines. Dit zijn stoffen die de spijsvertering kunnen verstoren, en zo bijdragen tot het lekkende darm syndroom, allergieën en inflammatoire darmziekten.

WAAROM BROKKEN NIET IDEAAL ZIJN 

Dit is niet om je schuldig te voelen … maar voor je afsluit, zijn hier een paar redenen waarom brokken niet de beste keus voor je hond zijn.

 • Brokken bevat erg veel zetmeel. Honden hebben helemaal geen zetmeel nodig in hun dieet. Het is alleen wat de brokjes bij elkaar houdt! En het is goedkoper voor de fabrikanten dan vlees of verse producten.

 

 • Brokken zijn “dood” voedsel. Dat komt omdat het zo sterk bewerkt en verhit is. Verwerking bij hoge temperaturen verwijdert de meeste voedingsstoffen uit het voedsel. Dus moeten brokkenfabrikanten synthetische vitaminen en mineralen toevoegen om aan de wettelijke voedingsnormen te voldoen.

 

 • Brokjes met synthetische vitaminen en mineralen worden niet goed door het lichaam opgenomen. En ze kunnen op lange termijn zelfs schadelijk zijn. Dus als je toch brokken voert, is het beter er een zonder synthetische voedingsstoffen te zoeken.

 

 • Brokjes kunnen veel giftige stoffen bevatten. Dat kunnen kankerverwekkende stoffen zijn zoals heterocyclische aminen en acrylamiden, veroorzaakt door hoge hitte en aflatoxine schimmel in granen of peulvruchten. Of potentieel kankerverwekkende herbiciden zoals glyfosaat. Studies tonen aan dat glyfosaat in brokken tot 130 keer hoger is dan in commerciële rauwe voeding.

 

Er zijn nog steeds duizenden eigenaars van huisdieren die geloven dat brokken een complete en evenwichtige voeding zijn. Maar het mist kritieke voedingsstoffen. Daarom is een vers voedsel dieet het beste. Door deze 6 aanbevelingen op te volgen, zou je een verschil moeten merken in de gezondheid en het energieniveau van je hond.