Houdt je hond er niet van om verzorgt te worden?
Hier is wat je moet doen.

Jij en je hond hebben er allebei baat bij om je hond te leren dat een dagelijkse verzorging leuk is. Hoe rustiger je hond, hoe gemakkelijker de verzorging. Je hond zal niet angstig zijn en jij zult niet gestresseerd zijn van een hond die niet stil zit. 

Hoewel mijn tips die hieronder volgen voor sommige baasjes zullen werken, zul je in bepaalde gevallen voor honden met ernstige angst contact moeten opnemen met een professionele trainer of trimmer. Als je hond je probeert te bijten of agressief wordt tijdens de verzorging, neem je best geen enkel risico. Angst komt vaak voor bij honden en moet serieus aangepakt worden.

Een angstige hond verzorgen.

Voor hondenouders die bereid zijn om het heft in eigen handen te nemen, is er een manier om veilig om te gaan met een bange hond. Dus als uw hond zenuwachtig is, overmatig hijgt of over het algemeen ongemakkelijk is wanneer u hem borstelt, zal het niet al te moeilijk zijn om te leren hoe je een hond kunt trainen om het borstelen leuk te vinden. 

Met wat lof en traktaties, zal uw huisdier snel leren dat hij niets te vrezen heeft. Een snelle tip die ik je meteen wil geven is deze: blijf altijd positief als je met je hond(en) werkt. Dit geldt niet alleen voor het trimmen van honden, maar ook voor het trainen van honden of waar je ook met huisdieren werkt. Dit komt omdat studies hebben aangetoond dat honden onze emoties en houding oppikken.

Niet alleen dat, maar honden geven ook de voorkeur aan lof boven hondensnoepjes, wat betekent dat uw huisdier liever door u wordt geaaid en geprezen voor goed gedrag dan dat ze iets lekkers krijgen. Het is belangrijk om dit te onthouden en geduldig te blijven, wat uw pooch ook doet tijdens de verzorging.

Hoe leer je je hond om te genieten van een verzorging.

1. Begin jong.

Je begint best zo snel mogelijk met het trainen en verzorgen van je hond. Een jonge pup leert veel gemakkelijker en sneller dan een oudere hond. Zonder de juiste training ontwikkelen ze slechte gewoonten. Wanneer u een oudere hond traint, kan het moeilijk zijn om hem deze oudere slechte gewoonten af te leren.

Als u begint wanneer uw hond nog een puppy is, zal hij vanaf het begin leren genieten van de verzorging. Werken met een hond die al “geleerd” heeft om te vrezen voor een kam- of wasbeurt zal een grotere uitdaging zijn voor de meeste baasjes, maar niet onmogelijk. 

Dat gezegd zijnde, het proces om een hond rustig te houden tijdens het trimmen is in beide gevallen hetzelfde. Het zal gewoon langer duren als je met een oudere hond werkt.

2. Laat ze wennen aan de omgeving.

 

De sleutel tot het succesvol trainen van een hond en van het trimmen een leuke belevenis te maken, is om hem te laten wennen aan het gehele trimproces. Plaats jezelf even in de schoenen (of poten, in dit geval 😉 ) van je hond. Of je dit nu doet in een professioneel bad of hondenbadje, in je badkamer, je kelder, je achtertuin, of in een trimsalon, het trimmen gebeurt altijd in een aparte ruimte. 

Deze (nieuwe) aparte omgeving kan eng zijn voor de hond. Maar hoe meer een hond zich op zijn gemak voelt in die omgeving, des te kleiner de kans dat hij bang zal zijn voor het trimmen. Het maakt dus niet uit waar je jouw hond gaat trimmen, maar je moet hem wel aan de omgeving laten wennen. Laat de hond vrij in de ruimte rondlopen. Als dit in een trimsalon is, neem ze dan meerdere keren mee naar het salon voor zijn eerste echte afspraak.

3. Verzorg je hond als hij moe is.

Het is het beste om een hond te verzorgen als hij al moe is en vooral als uw pup erg energiek is. Om hem uit te putten voor het trimmen, kunt u een lange wandeling met hem maken. Zo kan uw hond al die extra energie kwijt die hij normaal zou hebben om te ijsberen, hijgen of rond te springen als u hem aan het wassen bent.

4. Bereid je voor.

Je moet wel weten wat je doet en bereid je zeker voor. Zoals ik eerder al zei, kunnen honden onze emoties voelen, dus als jij nerveus bent, zal je hond dat ook zijn. Je moet het heel rustig aanpakken want overprikkeling van een hond veroorzaakt in de eerste plaats stress en angst.

Je hebt geen haast (en dat zou je ook niet moeten hebben), dus zorg ervoor dat je de tijd neemt. Begin langzaam en doe alle hieronder vernoemde stappen één voor één.

Enkele veel voorkomende stappen waar u uzelf en de hond op wilt voorbereiden zijn:

  • Borstelen
  • Wassen en drogen
  • Nagels knippen en pootjes trimmen
  • Tanden schoonmaken
  • Oren schoonmaken
  • Knippen en scheren

Welke stap u ook als eerste kiest, begin met uw hond te laten wennen aan de omgeving en begin met het trimgereedschap dat u zult gebruiken.

5. Laat je hond wennen aan het materiaal.

Het is zo belangrijk om ze te laten wennen aan het materiaal, vooral als het de eerste keer is dat uw hond ze ziet. Geef uw hond voldoende tijd om het materiaal dat u gaat gebruiken op te merken, te observeren en te ruiken. Beloon uw hond met een snoepje voor zijn kalmte terwijl hij materiaal onderzoekt.

Geef uw hond voldoende tijd om zich op zijn gemak te laten voelen en te kalmeren. Honden zullen sommige hulpmiddelen meer wantrouwen dan andere. Materiaal dat lawaai maken, zoals tondeuses of haardrogers zullen de hond duidelijk meer angst inboezemen.

Als u bijvoorbeeld op het punt staat om een tondeuse te gebruiken, probeer het dan zo te doen: 
Nadat de hond een tijdje in de kamer is geweest waar u hem gaat trimmen en zich hier op zijn gemak lijkt te voelen, haalt u de tondeuse boven (zet hem nog niet aan) en leg het voor de hond neer. 
Laat de hond aan de tondeuse snuffelen tot hij tevreden is.
Laat de tondeuse weer zien en breng het dichter bij de hond. U kunt zelfs proberen de knipbewegingen na te bootsen.

Zodra de hond comfortabel lijkt, beloon hem met een snoepje of aai hem.
Zet nu de tondeuse aan en laat de hond deze opnieuw besnuffelen. Hij zal waarschijnlijk verrast zijn door het geluid, maar laat de tondeuse draaien tot uw hond rustig is. Als hij weer rustig is, beloon hem dan opnieuw.
Als het geluid van de tondeuse eenmaal de “normale” kamertoon is geworden en uw pup lijkt te zijn gekalmeerd, kunt u de tondeuse heel langzaam gaan gebruiken.

5. Hulpmiddelen om het trimmen te vergemakkelijken.

Je kunt een aantal goedkope hulpmiddelen gebruiken om uw hond te laten genieten van het trimmen en rustig te blijven tijdens de verzorging. Hier zijn enkele van mijn favorieten:

 

Conclusie

Het doel is om uw huisdier niet te verrassen en hem te laten wennen aan een trimbeurt. Geef je hond de tijd om aan elk aspect van het trimmen te wennen, zodat er zo weinig mogelijk nieuwe prikkels zijn. Als u handdoeken gebruikt, moet u dit regelmatig blijven doen zodat uw hond hieraan went. Op die manier raakt hij niet overprikkeld en blijft hij rustig. Begin met één taak en werk geleidelijk naar de andere toe naarmate je hond de vorige “taak” leuker begint te vinden of op zijn minst begint te tolereren.

Zodra hij zich op zijn gemak voelt bij het wassen en afdrogen, kunt u verder gaan met drogen. Ga zo door tot uw hond zich op zijn gemak voelt bij alle stappen die hij regelmatig nodig zal hebben. Hoe angstiger uw huisdier is, hoe langer het zal duren.

Als uw hond ouder is en al jaren bang is voor verzorging, zal het een moeilijker proces worden. Je kunt je huisdier misschien niet helpen zich 100% op zijn gemak te laten voelen, maar je kunt hem zeker leren dat er niets te vrezen valt.