Maak je hondenbrokken voedzamer.

TIPS OM HONDENBROKKEN VOEDZAMER TE MAKEN.

Een manier om de maaltijden van je hond te verbeteren is door verse voeding aan de brokken toe te voegen en ik vertel je enkele dingen die je kunt toevoegen om ze gezonder te maken. Tip nummer één zal je hond al gemakkelijk een bredere reeks aan voedingsstoffen geven.

1# Varieer het voedsel

Waarom zou je je hond niet elke dag hetzelfde voer geven?

Wel, ten eerste, hoe zou jij het vinden om elke dag van je leven ontbijtgranen te eten, voor elke maaltijd? Want dat is wat het eten van brokken is! Het is saai voor je hond om steeds hetzelfde voedsel te eten. Maar, veel belangrijker, je verbetert zijn dieet door hem meer afwisseling te geven.

Wissel zijn voedsel niet alleen af door verschillende brokjes of eiwitten van dezelfde fabrikant te kiezen. Dat zal hem niet genoeg afwisseling geven …

Roteer eiwitten en varieer met het merk

De meeste fabrikanten gebruiken dezelfde formule of vitaminepremix in elke lijn voer. Ze veranderen alleen het eiwit en misschien een paar andere ingrediënten. Dus, in plaats van verschillende formules van hetzelfde merk … probeer het merk voer dat je je hond geeft eens af te wisselen! Op die manier krijgt hij veel verschillende ingrediënten en formules.

Het afwisselen van merken verlaagt ook het risico op problemen met een teveel of een tekort aan vitaminen voor je hond. Je kunt het risico op een teveel of een tekort aan voedingsstoffen helpen verlagen. 

Wissel hiervoor eiwitten af en voer een verscheidenheid aan merken om je hond een breder scala aan voedingsstoffen te geven.

Door je hond afwisseling te bieden, creëer je een sterkere darm. Je hond zal wennen aan veel verschillende voedingsmiddelen … zodat hij geen spijsverteringsproblemen krijgt van het afwisselen. En hij zal minder snel voedselovergevoeligheden ontwikkelen, die soms kunnen ontstaan door steeds hetzelfde voedsel te eten.

Als je hond gewend is steeds hetzelfde voedsel te eten, kun je beter geleidelijk aan overstappen naar voedselveranderingen om buikpijn of diarree te voorkomen. Begin met een beetje van het nieuwe voedsel door het oude te mengen … en verhoog het nieuwe voedsel naarmate zijn spijsverteringsstelsel zich aanpast. Zijn lichaam zal snel aan de afwisseling gewend zijn.

#2 Voeg vers eten toe aan brokken om goede darmbacteriën te bevorderen

Goed uitgebalanceerde darmbacteriën zijn van vitaal belang om de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond te ondersteunen. Je kunt de gezondheid van je hond verbeteren door brokkenboosters toe te voegen die zijn darmen helpen.

De darmen van je hond zijn de thuisbasis van ongeveer 90% van zijn immuunsysteem. Probiotica, de goede bacteriën die in het darmkanaal van je hond leven, helpen je hond te beschermen tegen chronische ziekte en aandoeningen door:

 • Het lichaam te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels.
 • Een barrière te vormen tegen kankerverwekkende toxines, geneesmiddelen, zware metalen en allergenen.
 • Het lichaam te helpen voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en ijzer op te nemen.
 • Ondersteunen van de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond.

 

Sommige brokken bevatten probiotische supplementen, maar die zijn meestal niet effectief. Omdat de levende bacteriën hoge verwerkingstemperaturen of langdurige opslag niet overleven.

Het is dus een goed idee om brokken op te peppen door er probiotische voedingsmiddelen aan toe te voegen, zoals gefermenteerde groenten. Gefermenteerd voedsel helpt goede bacteriën te bevorderen. Of je kunt een probiotisch supplement geven.

VOEG PREBIOTICA TOE

Prebiotica zijn een soort oplosbare vezels die de goede bacteriën in de darm voeden. Ze helpen de probiotica effectiever te maken. Enkele prebiotische verse voedingsmiddelen om aan hondenbrokken toe te voegen zijn:

 

 • Paddenstoelen (gekookte of hele paddenstoelen in poedervorm voor honden)
 • Knoflook
 • Groen van paardebloemen
 • Kliswortel

 

Je kunt zien of dat je brokken prebiotica bevatten, ze staan dan op een ingrediënten etiket met namen als fructooligosacchariden (FOS), cichoreiwortel, inuline, guargom of bietenpulp. Je kunt ook prebiotica supplementen kopen of een supplement gebruiken dat zowel prebiotica als probiotica bevat.

#3 Hoe je hondenvoer aanvult om de spijsvertering te helpen

Sommige brokken kunnen toegevoegde enzymen hebben. Je kunt een enzym meestal herkennen aan woorden die op -ase eindigen op het ingrediëntenpaneel. Lipase breekt lipiden of vetten af. Amylase breekt zetmeel af. Protease breekt eiwitten af tot kleinere aminozuren. Dit zijn maar een paar van de vele enzymen, maar deze enzymen kunnen verwerking bij hoge hitte niet overleven. Je kunt dus beter enzymen op een andere manier toevoegen.

VOEG VERSE GROENTEN TOE VOOR ENZYMEN

Wat je kunt doen is verse groenten aan het voer van je hond toevoegen. Maar gooi niet zomaar wat rauwe wortels in zijn voerbak. Hier is waarom:

Herbivoren hebben een spijsverteringsenzym dat cellulase heet. Cellulase stelt een planteneter in staat cellulose af te breken, wat in celwanden zit van planten. Dit helpt andere voedingsstoffen uit het plantaardige materiaal vrij te maken. Carnivoren zoals honden hebben geen cellulase. Dit verklaart waarom een brok rauwe wortel meestal in één stuk door je hond heen gaat. 

Verse groenten aan brokken toevoegen is een geweldige manier om je hond wat levende enzymen te geven, maar maak ze eerst verteerbaar door ze licht te stomen of te pureren.

#4 Voeg verse en volledig voedingsmiddelen toe

Veel brokkenfabrikanten beweren dat hun voer compleet en evenwichtig is, dus zeggen ze dat je niets aan hun voer moet toevoegen. Je conventionele dierenarts zal waarschijnlijk hetzelfde zeggen. De waarheid is dat de in het lab gemaakte, synthetische vitaminen in de meeste hondenvoeders gewoon niet genoeg zijn om je hond te voeden.

WAAROM SYNTHETISCHE VITAMINEN VERMIJDEN?

Na verloop van tijd kunnen de celreceptoren van je hond verstopt raken door deze namaak vitaminen en stoppen ze goed te werken. Een teveel aan synthetische vitaminen in het voer kan zelfs giftig zijn voor je hond.

GEEFT VERS VOEDSEL

Door hele voedingsmiddelen toe te voegen die natuurlijke vitaminen en mineralen leveren, kan het lichaam van je hond kiezen wat het nodig heeft. Dus om je hond te helpen extra nutriënten binnen te krijgen, zijn vers fruit en groenten prima om aan brokken toe te voegen.

Probeer wat gemixte of licht gekookte groenten en fruit aan de voerbak van je hond toe te voegen. Dit kan in twee behoeften voorzien: de behoefte aan enzymen en de behoefte aan volwaardige voedingsvitamines.

ORGAANVLEES

Orgaanvlees is voedsel met veel voedingsstoffen voor je hond. Het toevoegen van een breed scala aan vers orgaanvlees is een fantastische manier om je hond meer vitaminen, mineralen en aminozuren te geven. Maar het kan moeilijk zijn om organen te vinden die verder gaan dan lever of nier.

Als je geen ruime keuze aan vers of bevroren orgaanvlees kunt vinden, kun je orgaanvlees in poedervorm kopen. Het geven van kliersupplementen die verschillende orgaanvleessoorten bevatten kan de voeding van je hond een echte kick geven.

Deze voedingsmiddelen kunnen prebiotica, enzymen, volwaardige voedingsvitaminen en mineralen, en zelfs vetzuren leveren.

#5 Vul hondenbrokken aan met omega-3 vetzuren

De meeste brokjes bevatten geen gezonde vetten. Zelfs als ze op de ingrediëntenlijst staan, gaan ze verloren door verhitting en verwerking.

Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend en er zitten niet genoeg omega-3 vetzuren in brokken. 

Niet verrassend is, visolie waar de meeste mensen aan denken om omega-3 vetzuren te geven, maar visolie is geen ideale keuze.

PROBLEMEN MET VISLOLIE 

Visolie is erg onstabiel en de kwaliteit ervan varieert enorm. Ranzige visolie is slechter om te eten dan helemaal geen visolie. Visolie die al in brokken zit is niet vers, dus kan het schadelijk zijn voor je hond. Je kunt dus het beste een brok zoeken waar geen visolie in zit en dan vlak voor het serveren een goed supplement met omega-3 vetzuren toevoegen.

Als je een nieuw flesje visolie opent en het ruikt sterk visachtig, breng het dan terug naar de winkel. Het is heel waarschijnlijk slecht gedistilleerd en al ranzig. Dus, als je visolie gebruikt, koop dan een product van hoge kwaliteit. Bewaar het in de koelkast en voeg het vers toe aan brokken onmiddellijk voor het serveren.

ANDERE NADELEN VAN VISOLIE ZIJN DAT…

 • Het kan giftige stoffen bevatten
 • Het kan straling bevatten
 • De visolieproductie put de oceanen uit

Hier zijn dus wat betere manieren om hondenbrokken aan te vullen met omega-3 vetzuren.

GROENLIPMOSSEL (OF OLIE)

De belangrijkste ontstekingsremmende omega-3 vetten die je hond nodig heeft zijn EPA (eicosapentaeenzuur), ETA (eicosatetraeenzuur) en DHA en deze zijn beide in overvloed aanwezig in groenlipmosselolie.

Groenlipmosselolie is ook beter opneembaar dan visolie, dus je hond heeft er niet zo veel van nodig. Groenlipmosselen worden duurzaam gekweekt in ongerepte Nieuw-Zeelandse wateren. Ze zijn dus veiliger voor je hond.

Of als je je hond liever hele vissen geeft…

SARDINES OF ANDERE VETTE VIS

Vette vis zoals sardines of haring kan een prima manier zijn om je hond wat extra omega-3 vetten te geven. En vis in blik is ook prima. Koop vis met vel en graten, verpakt in water, niet in olie en liefst zonder toegevoegd zout.

Ben je bezorgd over hoe gezond de voeding van je hond nu echt is en wil je graag wat ondersteuning? Bekijk dan hier wat ik voor je kan doen.