Maak je hondenbrokken voedzamer.

TIPS OM HONDENBROKKEN VOEDZAMER TE MAKEN.

Er zijn verschillende manieren om de maaltijden van je hond te verbeteren, waaronder het toevoegen van verse voeding aan de brokken. Hier zijn enkele suggesties om de maaltijden gezonder te maken. Een belangrijke tip is het toevoegen van voedingsrijk voedsel om je hond een breed scala aan voedingsstoffen te geven.

1# Varieer het voedsel

Waarom zou je je hond niet elke dag hetzelfde voer geven? Om te beginnen is het net als elke dag ontbijtgranen eten voor elke maaltijd. Het is saai en eentonig voor je hond om steeds hetzelfde voedsel te eten. Maar nog belangrijker is dat je de voedingswaarde van zijn dieet verbetert door meer afwisseling aan te brengen. Het afwisselen van verschillende brokken of eiwitten van dezelfde fabrikant is niet voldoende. Het is belangrijk om meer variatie aan te bieden om je hond een uitgebalanceerd dieet te geven.

Wissel af met eiwitten en varieer met het merk

Het is een feit dat de meeste fabrikanten dezelfde formule of vitaminepremix gebruiken in elke lijn van hun voer. Ze variëren alleen het soort eiwit en enkele andere ingrediënten. Daarom is het een goed idee om te experimenteren met verschillende merken voer voor je hond. Door dit te doen, krijgt hij een breed scala aan ingrediënten en formules.

Het afwisselen van voermerken vermindert ook het risico op onbalans in vitamines voor je hond. Hierdoor kan het risico op zowel een teveel als een tekort aan voedingsstoffen worden verminderd.

Wissel ook af in de eiwitbronnen en voer verschillende merken om je hond diverse voedingsstoffen te geven.

Door variatie aan te bieden, bouw je ook een sterker darmstelsel op bij je hond. Hij zal wennen aan verschillende soorten voeding en minder vatbaar zijn voor spijsverteringsproblemen en voedselovergevoeligheden die kunnen ontstaan door steeds hetzelfde voedsel te eten.

Als je hond gewend is aan steeds hetzelfde voer, is het raadzaam om geleidelijk over te schakelen om buikpijn of diarree te voorkomen. Meng een beetje van het nieuwe voer met het oude en verhoog geleidelijk de hoeveelheid nieuw voer terwijl zijn spijsverteringssysteem zich aanpast. Uiteindelijk zal zijn lichaam zich snel aanpassen aan de verandering van voer.

#2 Voeg vers eten toe aan brokken om goede darmbacteriën te bevorderen

Goed uitgebalanceerde darmbacteriën zijn essentieel voor de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond. Verbeter de gezondheid van je hond door het toevoegen van brokkenboosters die de darmen ondersteunen.

De darmen van je hond spelen een belangrijke rol bij ongeveer 90% van zijn immuunsysteem. Probiotica, de goede bacteriën in het darmkanaal van je hond, beschermen tegen chronische ziekten en aandoeningen door:

  • Bescherming van het lichaam tegen bacteriën, virussen en schimmels.
  • Creëren van een barrière tegen kankerverwekkende toxines, geneesmiddelen, zware metalen en allergenen.
  • Helpen bij de opname van voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en ijzer.
  • Ondersteuning van de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond.

Sommige brokken bevatten probiotische supplementen, maar deze zijn meestal niet effectief omdat de levende bacteriën de hoge verwerkingstemperaturen en langdurige opslag niet overleven. Daarom is het een goed idee om brokken te verbeteren door probiotische voedingsmiddelen toe te voegen, zoals gefermenteerde groenten, of door probiotische supplementen te geven.

Voeg ook prebiotica toe aan het voer van je hond. Prebiotica zijn oplosbare vezels die de goede bacteriën in de darm voeden en de effectiviteit van probiotica verbeteren. Enkele prebiotische voedingsmiddelen die aan hondenbrokken kunnen worden toegevoegd zijn paddenstoelen (gekookt of in poedervorm), knoflook, groen van paardebloemen en kliswortel.

Je kunt controleren of je brokken prebiotica bevatten door de ingrediëntenlijst te bekijken. Let op namen als fructooligosacchariden (FOS), cichoreiwortel, inuline, guargom of bietenpulp. Je kunt ook prebiotica supplementen kopen of een supplement gebruiken dat zowel prebiotica als probiotica bevat.

#3 Hoe je hondenvoer aanvult om de spijsvertering te helpen

“Sommige brokken kunnen enzymen bevatten die aan het voer zijn toegevoegd. Het is vaak mogelijk om een enzym te herkennen aan woorden die eindigen op -ase op het ingrediëntenpaneel. Lipase is bijvoorbeeld een enzym dat vetten afbreekt, amylase breekt zetmeel af en protease breekt eiwitten af tot kleinere aminozuren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van enzymen. Het is belangrijk om te weten dat deze enzymen meestal niet bestand zijn tegen hoge verwerkingstemperaturen. Daarom is het wellicht beter om enzymen op een andere manier aan de voeding toe te voegen.”

VOEG VERSE GROENTEN TOE VOOR ENZYMEN

Je kunt verse groenten aan het voer van je hond toevoegen, maar het is belangrijk om niet zomaar rauwe wortels in zijn voerbak te gooien. Dit heeft te maken met het feit dat herbivoren, zoals planteneters, een spijsverteringsenzym genaamd cellulase hebben. Cellulase helpt hen bij het afbreken van cellulose, een bestanddeel van de celwanden van planten. Dit stelt hen in staat om voedingsstoffen vrij te maken uit plantaardig materiaal. Aan de andere kant hebben carnivoren zoals honden geen cellulase. Daarom zal een onbewerkte wortel meestal in zijn geheel door het spijsverteringssysteem van de hond gaan.

Echter, het toevoegen van verse groenten aan het voer van je hond is een goede manier om hem wat levende enzymen te geven. Om ervoor te zorgen dat de groenten goed verteerd kunnen worden, is het aan te raden om ze eerst licht te stomen of te pureren. Op deze manier worden de celwanden zachter en kunnen de enzymen beter hun werk doen in het spijsverteringsstelsel van je hond.

#4 Voeg verse en volledig voedingsmiddelen toe

Veel fabrikanten van hondenvoer beweren dat hun product compleet en evenwichtig is en daarom raden ze aan om niets toe te voegen. Dit is ook wat conventionele dierenartsen meestal zeggen. Maar de waarheid is dat de synthetische vitaminen die in de meeste hondenvoeders worden gebruikt, niet voldoende zijn om je hond te voeden.

WAAROM SYNTHETISCHE VITAMINEN VERMIJDEN?

Na verloop van tijd kunnen de receptoren in de cellen van je hond verstopt raken door deze kunstmatige vitaminen, waardoor ze niet meer goed functioneren. Daarnaast kunnen te veel synthetische vitaminen zelfs giftig zijn voor je hond.

GEEFT VERS VOEDSEL

Het toevoegen van hele voedingsmiddelen die natuurlijke vitaminen en mineralen bevatten, stelt het lichaam van je hond in staat om te kiezen wat het nodig heeft. Daarom is het prima om verse groenten en fruit aan het voer toe te voegen om je hond extra voedingsstoffen te geven. Je kunt bijvoorbeeld gemixte of licht gekookte groenten en fruit aan de voerbak van je hond toevoegen. Dit voldoet aan de behoefte aan enzymen en volwaardige voedingsvitaminen.

ORGAANVLEES

Orgaanvlees is ook een voedingsmiddel dat rijk is aan voedingsstoffen voor je hond. Het toevoegen van een verscheidenheid aan vers orgaanvlees kan je hond meer vitaminen, mineralen en aminozuren geven. Mocht het lastig zijn om orgaanvlees te vinden dat verder gaat dan lever of nier, dan kun je ook orgaanvlees in poedervorm kopen. Het geven van supplementen die verschillende soorten orgaanvlees bevatten, kan de voeding van je hond echt verbeteren.

Deze voedingsmiddelen kunnen prebiotica, enzymen, volwaardige voedingsvitaminen, mineralen en zelfs vetzuren leveren.

#5 Vul hondenbrokken aan met omega-3 vetzuren

De meeste brokjes bevatten geen gezonde vetten. Zelfs als ze op de ingrediëntenlijst staan, gaan ze verloren door verhitting en verwerking.

Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend en er zitten niet genoeg omega-3 vetzuren in brokken. 

Niet verrassend is, visolie waar de meeste mensen aan denken om omega-3 vetzuren te geven, maar visolie is geen ideale keuze.

PROBLEMEN MET VISLOLIE 

Visolie is erg onstabiel en de kwaliteit ervan varieert enorm. Ranzige visolie is slechter om te eten dan helemaal geen visolie. Visolie die al in brokken zit is niet vers, dus kan het schadelijk zijn voor je hond. Je kunt dus het beste een brok zoeken waar geen visolie in zit en dan vlak voor het serveren een goed supplement met omega-3 vetzuren toevoegen.

Als je een nieuw flesje visolie opent en het ruikt sterk visachtig, breng het dan terug naar de winkel. Het is heel waarschijnlijk slecht gedistilleerd en al ranzig. Dus, als je visolie gebruikt, koop dan een product van hoge kwaliteit. Bewaar het in de koelkast en voeg het vers toe aan brokken onmiddellijk voor het serveren.

ANDERE NADELEN VAN VISOLIE ZIJN DAT…

  • Het kan giftige stoffen bevatten
  • Het kan straling bevatten
  • De visolieproductie put de oceanen uit

Hier zijn dus wat betere manieren om hondenbrokken aan te vullen met omega-3 vetzuren.

GROENLIPMOSSEL (OF OLIE)

De belangrijkste ontstekingsremmende omega-3 vetten die je hond nodig heeft zijn EPA (eicosapentaeenzuur), ETA (eicosatetraeenzuur) en DHA en deze zijn beide in overvloed aanwezig in groenlipmosselolie.

Groenlipmosselolie is ook beter opneembaar dan visolie, dus je hond heeft er niet zo veel van nodig. Groenlipmosselen worden duurzaam gekweekt in ongerepte Nieuw-Zeelandse wateren. Ze zijn dus veiliger voor je hond.

Of als je je hond liever hele vissen geeft…

SARDINES OF ANDERE VETTE VIS

Vette vis zoals sardines of haring kan een prima manier zijn om je hond wat extra omega-3 vetten te geven. En vis in blik is ook prima. Koop vis met vel en graten, verpakt in water, niet in olie en liefst zonder toegevoegd zout.

Maak je je zorgen over de algehele gezondheid van de voeding van je hond en heb je behoefte aan wat ondersteuning? Ik kan je helpen!
Neem een kijkje hier en ontdek wat ik voor je kan betekenen.

Natuurlijke zalmolie

Dogchef

Gebruik mijn code en krijg 30% korting: BAD6363