Top

Basis verzorgingstips
voor honden.

Heb je een nieuwe puppy of een hond uit het asiel en wil je wat meer leren over de basisverzorging van jouw hond? Misschien kan je momenteel niet naar een trimmer wegens de lockdown en wil je het thuis eens proberen om je hond te verzorgen. Wat de reden ook is, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik heb mijn ervaring om te delen en ik hoop je hier te helpen met de basisprincipes. Het allerbelangrijkste wanneer, waarom en hoe?!

Basis verzorging

Het belangrijkste om te onthouden is dat u wilt dat uw hond geniet van een verzorgingsbeurt of er in ieder geval geen hekel aan heeft.

Het gedeelte dat uw hond het meeste haat, meestal het drogen, raad ik aan om zijn favoriete snoepje te bewaren en het hem te geven nadat u klaar bent. Je zult zien dat ze gemotiveerd zijn om dat deel van de verzorging te tolereren omdat ze weten dat ze nadien een snoepje krijgen. Het is zeer belangrijk om ze dit van puppy af te leren en liefst zo vroeg mogelijk.

Heb je misschien een hond geadopteerd, dan kan het zijn dat hij/zij het helemaal niet gewoon is en dan is het belangrijk om het stap voor stap te doen over meerdere dagen. Begin met op de eerste dag zijn nagels te knippen, borstelen en misschien pootjes te knippen.
Geef hem de volgende dag een bad en houd de moeilijkere dingen over voor de volgende dagen. Dit geeft hem de kans om aan alles te wennen en het draaglijker te maken.

Nagels knippen

Nagels knippen is een onderdeel van de verzorging die elke hond nodig heeft!

Lange nagels kunnen problemen veroorzaken. Uw hond kan hierdoor niet goed meer lopen en op langere termijn artritis veroorzaken. De nagels kunnen zelfs in de voeten van je hond groeien. Stel je eens voor hoe ongemakkelijk het moet zijn om de hele tijd iets te voelen steken in je voet en hoe pijnlijk elke stap moet zijn!

Over het algemeen moet je de nagels van jouw hond één keer per maand knippen. Sommige honden zullen hier meer of minder nood aan hebben.

Grote honden die bijvoorbeeld een uur per dag op trottoirs of asfalt lopen, slijten gemakkelijker hun nagels af en hoeven daarom niet meer bijgeknipt te worden. Het is wel belangrijk om het kleine klauwtje aan de zijkant (duimpje) halverwege de poot te controleren.

Baasjes gaan minder lang wandelen met kleinere honden en moeten daarom om de paar weken hun nagels bijknippen.
Zoals je misschien al weet, hebben honden een ader in hun nagels. Deze kan hevig bloeden als je hierin knipt. Bij honden waarbij de nagels niet frequent geknipt worden, kan de ader heel lang worden (de nagel krijgt een lang leven). Als dit het geval is, moet je elke week een klein stukje van de nagels knippen om de ader “aan te moedigen” terug in de nagel te krimpen.

Gebruik een nagelknipper voor honden. Dit is de gemakkelijkste manier om de nagels van uw hond te knippen. Plaats uw hond zo, zodat u de poot naar achter kunt buigen en u naar de onderkant kunt kijken. Knip beetje bij beetje. Bij honden die witte nagels hebben, kun je snel de ader zien en weet je waar je moet stoppen. Bij zwarte nagels moet je beetje bij beetje afknippen en vanaf wanneer dat je een kleine zwarte stip ziet die omgeven is door wit. Dit is het punt waar je moet stoppen. U kunt ook een nagelvijl gebruiken. Knipt u toch te ver in de nagel en begint deze te bloeden dan kunt een bloedstelpend poeder aanbrengen. Heeft u dit niet in huis, dan kunt u ook bloem of maizena gebruiken om het bloeden te stoppen.

Borstelen

Elke hond moet af en toe geborsteld worden. Ja, zelfs kortharige honden! De meeste kortharige honden ruien op zijn minst een klein beetje. Met de juiste borstel kunt u losse haren verwijderen en de natuurlijke oliën van uw hond door de vacht verspreiden voor een mooie glans. Elk vachttype vereist verschillende soorten borstels en u zou voor de meeste vachttypes een metalen kam moeten hebben.

Ideale borstels voor elk type vacht zijn:

Rubber handschoen of massageborstel​

Beste borstel voor kort harige vachten zoals de Duitse dog, Franse bulldog, Labrador, Mopshond, etc.

Hark

Best borstel voor kort en dik stokhaar zoals de Husky, Duitse herder, etc.

Slicker

Beste borstel voor honden met half lang haar zoals de Golden Retriever, Border Collie, etc.

Slicker en pinnetjes borstel

Beste borstel voor honden met lang zacht haar zoals de Malteser, Yorkshire Terriër, etc.

Metalen kam

Beste borstel voor honden met krulhaar zoals de Poedel, Bichon Frisee, etc.

Tanden

Wist u dat 80% van de honden parodontitis of andere gebitsproblemen heeft tegen de tijd dat ze drie jaar oud zijn? Tandvleesaandoeningen zijn geen kleinigheid en het kan leiden tot uitvallen van tanden, abcessen, gebroken kaak, hartaandoeningen en zelfs de dood. U leest het goed! Bacteriën kunnen in de bloedbaan terecht komen en uw hond doden. Probeer zeker 2x per week de tanden van uw hond te poetsen. Als u dit nog nooit gedaan heeft, moet u langzaam beginnen. Laat ze aan de tandpasta ruiken en likken. (GEBRUIK NOOIT TANDPASTA VOOR MENSEN!).

Doe de tandpasta op je vinger en wrijf ermee over de buitenkant van de tanden. Probeer zo verder te werken naar een vingertandenborstel en vervolgens een hondentandenborstel. (Ik maak binnenkort nog een blog over het tandenpoetsen van jouw hond).

Voor honden die weigeren om hun tanden te laten poetsen, zijn er tandsprays en doekjes die je kunnen helpen. Het is ook een goed idee om uw hond veel gingen te geven om op te kauwen. Gebruik vooral geen dentasticks of andere commerciële producten, maar natuurlijke snacks of kauwspeeltjes. 

Deze vind je terug in ons assortiment op de website.

Wassen

Sommige mensen wassen nooit hun honden en andere wassen ze elke week. Idealiter zou je moeten streven naar 1 à 2 keer per maand. 

Zelfs kortharige honden hebben baat bij een paar keer per jaar een bad om vuil, roet en overtollig vet van hun vacht te verwijderen. De meeste honden moeten minstens om de 1-3 maanden gewassen worden. 

Als je jouw hond in bad doet, moet u een zeer zachte shampoo speciaal voor honden gebruikten (bekijk onze webshop voor de geschikte shampoo voor jouw vachttype).

Te veel wassen kan de huid en de vacht van uw hond uitdrogen, dus naast een goede shampoo is het ook aangeraden om een conditioner te gebruiken.

Hoe vaak u uw hond ook wast, zie dat je altijd een shampoo voor honden gebruikt. Mensen hebben een andere pH dan honden, dus menselijke shampoo (zelfs babyshampoo) is te hard voor hondenhuid.

Het is belangrijk om u hond eerst te borstelen en te ontwarren voordat hij in bad gaat. Water maakt matten en klitten worden erger, zelfs al je conditioner gebruikt. Er zijn een paar uitzonderingen als je over de juiste tools en kennis beschikt, maar geloof me als ik zeg dat je dat aan een professional moet overlaten. Borstel, trim of scheer hardnekkige klitten uit de vacht voordat u gaat wassen.

Vergeet niet om alles wat je nodig hebt bij u te verzamelen voor dat u begint.

Honden houden niet van het gladde gevoel van een gootsteen of badkuip onder hun voeten , dus gebruik een badmat of handdoek om ze meer grip te geven.

Gebruik lauwwarm water, ze houden immers niet van te hete baden zoals mensen. Investeer indien mogelijk in een flexibel sproeikop. Ik weet uit ervaring dat het lastig is om een hond te spoelen met alleen een beker!

Als je jouw hond nat maakt, begin dan bij het achterwerk en werk je weg naar voren richting het hoofd. Zou jij het leuk vinden als iemand zonder waarschuwing water in je gezicht sproeit?

Tip! Verdun de shampoo in een beker met water. Bij het inzepen werk je ook weer vanachter naar voren. Let op dat er geen shampoo in de ogen terecht komt. In het trimsalon gebruik ik nog apart een zachte gezichtsshampoo. Deze is zacht voor het gezicht en helpt om hardnekkige oogvlekken en traanvocht los te maken.

Spoelen, spoelen en nog eens spoelen. Als je denkt dat alle shampoo uit de vacht is, spoel dan nog een paar minuten. Het is gemakkelijk om per ongeluk een beetje shampoo in de vacht van uw hond achter te laten. Dit kan huidschilfers en in het slechtste geval huidirritatie of infecties veroorzaken.

Het is niet aangeraden om honden met een langere vacht zo aan de lucht te laten drogen. Gebruik een haardroger en kam terwijl je droogt!

YUUP! HOME GENTLE SHAMPOO FOR PUPPY’S AND SENSITIVE SKINS 250 ML - COIFFURE ARTHUR

YUUP! Puppy.
€14,99

YUUP! HOME DETANGLING CONDITIONER 250 ML - COIFFURE ARTHUR

YUUP! Conditioner
€15,49

YUUP! HOME GLOSSING AND DETANGLING SPRAY 150 ML - COIFFURE ARTHUR

Ontklit spray
€17,50

YUUP! HOME ALL TYPES OF COATS SHAMPOO 250 ML - COIFFURE ARTHUR

YUUP! All types shampoo.
€14,99

YUUP! HOME ODOR CONTROL SHAMPOO 250 ML - COIFFURE ARTHUR

YUUP! Odor shampoo
€14,99

YUUP! HOME DARK COATS SHAMPOO 250 ML - COIFFURE ARTHUR

YUUP! Dark coat shampoo
€17,50

Oren, ogen en poten

U moet de oren van uw hond minstens één keer per maand schoonmaken. U kunt oorreiniger voor honden of een babydoekje gebruiken. Het is normaal om een klein beetje vuil op het doekje te zien nadat je de binnenkant hebt schoongeveegd, maar als het stinkt en heel erg vies is, heeft je hond waarschijnlijk een oorontsteking en moet hij naar de dierenarts. Gebruik nooit een oorstokje, je kan hiermee het oor van je hond beschadigen!

Honden in het algemeen en rassen met een plat gezicht in het bijzonder zijn erg vatbaar voor oogproblemen. Neem minstens één keer per week de tijd om de ogen van uw hond na te kijken. Ze moeten helder zijn zonder troebelheid en minimale roodheid.

Veel honden hebben vaak last van haar dat in de ooghoeken groeit. Dit moet regelmatig worden bijgeknipt om te voorkomen dat het niet in de ogen prikt en zo de ogen gaan irriteren. Je kunt dit het beste bijknippen met een schaar met afgeronde punten. Voelt u zich hier ongemakkelijk bij, dan is he tijd om naar de trimmer te gaan.

De meeste honden hebben haar dat tussen de tenen groeit. Als dit te lang wordt, kan het pesticiden, stoepzout en vuil meedragen. Bij honden waarbij het haar continu groeit, kan het haar klitten vormen en pijnlijke knobbeltjes veroorzaken. Deze moeten heel voorzichtig worden bijgeknipt. Graaf niet te diep tussen de voetzolen, want het is heel gemakkelijk om uw hond te prikken.

YUUP! HOME EYE CONTOUR CLEANSING LOTION 150 ML - COIFFURE ARTHUR

YUUP! Puppy shampoo.
€14,99

YUUP! HOME EAR CLEANSING LOTION 150 ML - COIFFURE ARTHUR

YUUP! HOME EAR CLEANSING LOTION
€14,99

YUUP! PAW BALM - COIFFURE ARTHUR

YUUP! Paw balm
€9,99

Trimmen

Ik zou nog een heel artikel kunnen schrijven over het knippen van jouw hond, maar houd deze basisprincipes in gedachten:

  • Zelfs de beste professionele trimmers knippen van tijd tot tijd wel eens per ongeluk in een hond, dus wees voorbereid op de mogelijkheid dat u uw hond per ongeluk kunt verwonden. Bewegende dieren, scherpe scharen en tondeuses zijn niet de beste combinatie.
  • Houd het mesje van de tondeuse plat tegen de huid. Wees vooral voorzichtig bij huidranden en plooien zoals de randen van de ogen, oksel en liezen. 
  • Koppen van tondeuses worden heet, dus gebruik opzetkammen die helpen om het mes weg te houden van het lichaam. Houd koelvloeisof bij de hand.
  • Gebruik het juiste materiaal die geschikt is voor honden.
  • Ga langzaam, te snel willen zijn kan leiden tot ongelukken.
  • Zorg ervoor dat jij zelf in een goed humeur bent. Jouw hond voelt aan wanneer jij er geen zin in hebt en kan daardoor ook onrustig worden.
  • Bij twijfel is een bezoek aan de trimmer aangeraden en meestal goedkoper en een bezoek aan de dierenarts 😉

Veel succes en tot snel !