Hoe kies je een goede fokker?

Hoi iedereen,

Vandaag is het 2020 en in 2018 zette ik de stap om zelfstandige te worden en mijn eigen zaak te openen. Ik begon een trimsalon, Coiffure Arthur. Ik trim hier honden en recent ook katten.
Als kind ben ik opgegroeid met honden, maar de laatste 10 jaar hadden we alleen nog katten.
Jaren lang heb ik gezeurd om opnieuw een hond te adopteren. Nu ik mijn trimsalon ging starten vond ik dit het geschikte moment om het nog eens te proberen.
Wie opent er nu een hondentrimsalon en heeft zelf geen hond?!
Uiteindelijk kreeg ik groen licht en mocht ik op zoek gaan naar een puppy.
Ik zat al lang met het ras Dwergschnauzer in mijn hoofd, deze honden zijn gemakkelijk in onderhoud, ruien niet en hebben toch veel pit en karakter. Bovendien kun je met dit ras als trimster ook wel wat reclame maken 😉

Het was voor mij zeer belangrijk om een goede fokker te vinden, zodat ik zeker wist dat de moeder en pups goed behandeld werden.
Ik kwam terecht bij een koppel in Nederland, Vriezenveen.

Waarom een erkende fokker kiezen?

Door een erkende fokker te kiezen ben je zeker dat je een raszuivere en gezonde hond koopt. In tegenstelling tot broodfok of honden die je in de winkel koopt. Het is niet alleen belangrijk dat je hond raszuiver is, maar je moet ook op de fokker kunnen blijven rekenen voor elke follow-up gedurende het hele leven van de hond.
Hoewel Schnauzers vrij dure honden zijn, is er de filosofische overtuiging dat erkende fokkers het niet voor het geld doen.
Omdat ze exact het tegenovergestelde doen dan beruchte broodfokkers, die alleen maar fokken met als doel massaal populaire honden kweken.
Fokkers moeten bijvoorbeeld hogen eisen stellen voor zowel de moeder als de vader over de stamboom, gezondheid, intelligentie en de algehele gezondheid. Bovendien fokken ethische fokkers alleen voor de verbetering van het ras.

Ethische fokkers zijn deskundig, eerlijk en transparant.

Een goede fokker is bereid en in staat om al je vragen te beantwoorden. Ze kunnen je informeren over de voor- en nadelen, veel voorkomende gezondheidsproblemen en of uitdagingen.

Ethische fokkers beperken hun nesten.

Een goede fokker zal de gezondheid van de moeder, vader en pups beschermen. Ze laten het moederdier vaak maar één nest per jaar afleveren.
Dit helpt ook om gezonde pups te garanderen.
Ze zullen ook een schone, ruime en gezonde omgeving bieden voor de moeder en haar pups. Naarmate de pups groeien, moet er comfortabele kennels, geschikte poortjes en speelhok aanwezig zijn, zodat ze ruimte hebben om te groeien, leren en spelen.Een goede fokker zal het belangrijk vinden met wie de puppy naar huis gaat. Ze verkopen ook niet rechtstreeks aan dierenwinkels. Over het algemeen zullen ze geen pups aanbieden op het internet.

Ze fokken ook niet meer dan drie verschillende rassen en je mag altijd de ouders zien.
Als ze meer dan 3 rassen fokken en je geen ouders mag ontmoeten dan heb je vaak te maken met een broodfokker die honden importeert.
Deze honden koop je best niet, ook al zien ze er schattig uit. Later heb je met deze honden veel problemen en kosten of ze halen de eerste week niet.

10 vragen die je moet stellen aan je fokker. 

 1. Waarom fok je dit ras? 
  Het is goed om te bepalen of ze een echte liefde voor het ras hebben of ze gewoon proberen geld te verdienen aan een populair en duur ras.
 2. Hoe lang kweek je dit ras al? 
  Dit geeft een idee van hun ervaring en kennis.
 3. Kunt u referenties geven? 
  Vraag de fokker om drie of vier referenties van eigenaars te geven die afgelopen jaar bij hen hebben gekocht.
 4. Levert u een gezondheidscertificaat en verkoopscertificaat?
  Biedt de fokker een gezondheidscertificaat aan dat is afgegeven door een dierenarts. U kan dit certificaat ook vereisen.
 5. Hoeveel nestjes heeft u vorig jaar gehad? 
  Er zijn beperking over de hoeveelheid nesten die een moeder per jaar mag hebben. De verantwoorde limieten liggen tussen 1 en 3 nesten per jaar, maar veel fokkers van hoog kaliber staan hun moeders slechts één nest per jaar toe.
 6. Zijn de moeder en vader aanwezig om kennis te maken? 
  Zo kunt u een idee krijgen van wat u kunt verwachten van de pup. U kunt het temperament en gezondheid van de ouders zien.
 7. Welke voeding krijgen de pups? 
  U wilt de pup de eerste dagen hetzelfde voer geven, dit vermindert de kans op gastro-intestinale problemen. 
 8. Welke vaccinaties en ontworming zijn er toegediend? 
  De fokker zullen de eerste vaccinatieronde van de pup toedienen. Het is belangrijk dit te weten om daarna een schema op te stellen.
 9. Zijn de pups getraind of gesocialiseerd?
  Veel fokker zullen het nest zindelijk maken en ze ook een beetje socialiseren.
 10. Is één van de pups ziek of gewond geweest?
  Zorg ervoor dat u weet of er problemen zijn geweest met één van de pups. Honden kunnen onderling ziektes doorgeven en verwondingen kunnen duiden op een gebrek aan aandacht en verantwoordelijkheid, of op genetische problemen binnen het nest.