Waarom moet je kat naar het trimsalon?

kat-wassen-trimsalon-kattentrimsalon

Katten hebben het vermogen om zichzelf te wassen. Ze houden er trouwens niet van om vies te worden. Dit is de reden waarom je katten urenlang aan zichzelf en aan elkaar ziet likken, maar laat me wat licht werpen op dit unieke gedrag.

Waarom zorgen katten voor elkaar? 

Katten verzorgen elkaar om verschillende redenen. Dit doen ze door aan elkaar te likken en de term die we vaak gebruikten voor dit gedrag is allogrooming of social grooming.

Het is een teken van genegenheid. Alleen degenen met een hechte band verzorgen elkaar, zoals bijvoorbeeld broers en zussen. In het geval dat uw kat u likt, betekent dit dat hij u behandelt als “deel van de groep”.
Ze doen dit om sterkere banden te onderhouden. Wanneer katten elkaar verzorgen, laten ze een bepaalde geur achter die uniek is voor hen. Dit maakt het gemakkelijker voor hen om elkaars verblijfplaats te lokaliseren.

Het kan zijn dat ze zichzelf niet volledig wassen. Er zijn lichaamsdelen waar een kat niet bij kan, zoals zijn nek. Katten hebben een andere kat nodig om hun obsessieve gedrag van reinigen te bevredigen. Dit is het resultaat van het moederinstinct. Als een kat het gevoel heeft dat iemand uit de groep een ‘geruststellende knuffel’ nodig heeft, is likken een manier om een ​​gestreste katachtige groepsgenoot te kalmeren. Zelfs als ze zo goed als voor zichzelf kunnen zorgen, zou dat katteneigenaars zoals jij er niet van moeten weerhouden om je kat naar een professioneel trimsalon te brengen. Er gaat niets boven een goede trimbeurt van een professionele kattenverzorger die is getraind is in het gebruik van hulpmiddelen om klitten te verwijderen, het haar te trimmen, etc.

Redenen om naar een kattentrimsalon te gaan.

Katten zijn niet immuun voor huidallergieën. Tijdens een professionele trimbeurt worden op een holistische manier alle allergenen, zoals pollen uit de vacht van uw kat gewassen. Dat is niet alles, ook de oren worden grondig gereinigd om zeker te zijn dat er geen sporen van allergenen en bacteriën in de oren blijven zitten. Trimmers maken er een punt van om uw kat buitengewoon op te frissen. 
We weten dat u uw kat thuis kunt verzorgen, maar trimmers hebben de kennis om hygiëne van uw kat op de juiste manier te verbeteren, van kop tot klauwen!

Ze kunnen vroege tekenen van gezondheidsproblemen detecteren, omdat ze weten of een knobbel gevaarlijk is of niet en ze weten wanneer een huidprobleem veterinaire zorg nodig heeft of niet. Met andere woorden, ze zorgen er niet alleen voor dat uw kat schoon blijft en er fantastisch uitziet, maar ze zorgen er ook voor dat er naar mogelijke ziekteverschijnselen moet worden gelet.

Vlooienbesmetting voorkomen.

Als u uw kat naar een trimmer brengt voor een verzorging, doen zij extra moeite om de huid van uw kat grondig te inspecteren. Dit is de beste manier om een vlooienbesmetting bij uw kat te voorkomen, wat ook een effect heeft op uw gezondheid. 

Wat houdt een trimbeurt in? 

1 – Wassen

Hoewel katten niet zo vaak hoeven te worden gewassen als honden, moet uw kat in sommige gevallen worden gewassen door een professionele trimmer. Uw kat is bijvoorbeeld in contact gekomen met iets plakkerigs en slijmerigs. Er zijn katten die gestrest kunnen raken tijdens het baden. Dit is wanneer professionele trimmers in beeld komen. Ze weten hoe ze moeten omgaan met gestreste katten zonder hen extra ongemakken te bezorgen.

2 – Haar trimmen en kammen.

De langharige katten (bijv. Perzische kat en Birmaan) moeten minstens om de zes maanden worden geknipt. In de meeste gevallen, zelfs als de vacht regelmatig gekamd wordt, kan de vacht klitten en is het een hele uitdaging om deze zelf te ontwarren.

Als je je huisdier naar een trimsalon brengt, kunnen ze vroege tekenen van klitten detecteren voordat het een probleem wordt dat moeilijk te behandelen is.

3 – Nagels knippen

Het kan moeilijk zijn om de nagels van uw kat te knippen. U moet weten hoe u uw kat op de juiste manier vasthoudt, zodat u zijn klauwen duidelijk kunt zien om te voorkomen dat deze te kort worden geknipt, wat wel pijnlijk is en gaan bloeden.

4 – Oorreiniging

Katten kunnen de binnenkant of hun oren niet likken. Trimmers verwijderen oorsmeer en controleren of er problemen zijn de oren, zoals  oorontstekingen of de aanwezigheid van mijten.

5 – Full-service

Bent u bang om de klauwen van uw kat te trimmen? Beschikt u over het materiaal en de kennis om de oren van uw kat goed schoon te maken? Is de vacht van uw kat erg geklit?
Dit zijn enkele van de vragen die je als katteneigenaar aan jezelf moet stellen om erachter te komen of het tijd is om je kat naar de trimmer te sturen. 

We begrijpen uw bezorgdheid om uw kat mee te nemen naar een trimsalon. Katten kunnen angstig en bang zijn. Daarom is het belangrijk om naar een goede trimmer op zoek te gaan, die de angst van uw kat kan verzachten. Er zijn ook trimmers die naar u thuis komen, zodat uw kat zijn vertrouwde omgeving niet hoeft te verlaten.